May
22
2015

Gusturi plimbate din Vietnam pana in Bucuresti

IMG_3999Vacanta de iarna 2010/2011 am petrecut-o in Vietnam. Anul nou in Ho Chi Minh, Cu Chi Tunnels, Mekong Delta, Hanoi, Ha Long Bay, ba chiar si cu un detur de cateva zile in Cambogia pentru Angkor Wat. Cu ce am ramas in minte pana acum, dupa alte doua vacante in Vietnam? Cu cele trei seri petrecute in Mui Ne, o statiune vantoasa de pe coasta de est a Vietnamului. Cu cele trei seri petrecute la tarabele ce se iveau la asfintit pe malul marii si unde pescarii se metamorfozau in bucatari si aduceau fructele de mare si pestele din navod direct in farfurie.

Mmm...

Food2Mai proaspat nu se putea. Mai complicat nu avea rost: scoici cu usturoi, ceapa verde si coriandru  sfaraiind inca atunci cand erau aduse la masa, homar mare si dulce, creveti, langustine si pesti cu carnea alba ingropati in usturoi si ghimbir. Cea mai buna mancare de la capatul lumii. Fructe de mare pregatite ca acolo nu credeam c-o sa mai mananc.
Pana alaltaieri la Bucuresti. La restaurantul Octopus din I.L. Caragiale 21-23. Ajuns dus de prieteni, cu ceva promisiuni de revelatii dar cu scepticismul celui care le-a mancat pe toate la mama lor (hai sa nu ne gandim cum suna asta scoasa din context). E un restaurant nou, specializat in fructe de mare, gatite exact cum trebuie mancate, nici prea facute, nici prea crude, complimentate de vinuri alese de unul dintre cei mai premiati somelieri romani. Preturile sunt decente, nici exagerat de scumpe, nici ieftine (nici eu nici nimeni nu ar trebui sa manance fructe de mare ieftine la un restaurant aflat la mai mult de 100 de km de ocean). Preturile sunt medii si, am aflat, proprietarii isi permit sa le tina la acest nivel pentru ca sunt chiar ei importatori de fructe de mare si peste. Materia prima exista, ambienta e calda si marina iar din mainile bucatarului ies vise pentru orice gurmand.
Ce am mancat de mi-a readus in minte gustul de “mare” din Vietnam? Peste si fructe de mare proaspete pescuite poate in acea dimineata si aduse nedezmeticite cu prima cursa cargo. Am mancat doua specialitati: una franceza (supa bouillabaisse) si una italiana (un rizotto cu parmezan si caracatita). Va sfatuiesc sa le incercati. Bouillabaisse-ul cu bucati generoase de somon si ton plus midii delicioase, rizotto-ul gatit perfect si innobilat cu parmezan si, pastrand proportiile, de cateva halci de caracatita (al dente, cum se mananca, nu flescaita, nu talpa) plus o langustina, perfect mancabila, ca decor. Sfatul meu este sa-l incercati. La sfatul meu. Pentru mine va fi unul dintre restaurantele unde o sa ajung mereu atunci cand o sa fiu in tara. Bafta, Octopus, la cati mai multi clienti!IMG_3998

IMG_3999

IMG_4004

PS Fructele de mare de la Octopus nu sunt din Vietnam. Dar sunt la fel de proaspete si de bune.

 

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro