Apr
07
2014

RIO – un oras periculos … de interesant! (1)

Bun regasit! Anuntat de o saptamana si ceva, serialul despre Rio de Janeiro incepe azi! Este scris de catre Catalin Alionte care a vizitat orasul in urma cu cateva saptamani asa ca informatiile si impresiile sunt la cald. Asa cum am promis iata numele celor care au ghicit (ghidati de cele cateva poze publicate aici si pe Facebook) orasul despre care urmeaza sa vorbim: Angela Celea, Lucian Hirsu, Ioana Rnd, Cosmin Marius, Cristian Viorel si Andreea Lalescu. Felicitari si lectura placuta.

IMG_9651

“Fericire” e primul cuvant ce-mi vine in minte cand ma gandesc la Rio, cariocas, Brazilia in general. Nu e usor totusi sa descrii intr-un singur cuvant un oras, o tara, un popor. Am sa incerc sa rememorez cateva din momentele petrecute in urma cu aproape doua luni in, probabil, cel mai vibrant oras al Braziliei.

Inainte de calatoria mea la Rio, ce a durat doar sase zile, am primit nenumarate sfaturi, mai toate ma conduceau la concluzia ca Rio este un oras periculos, unde la fiecare pas ti se poate intampla orice. Ei bine, da, Rio poate fi periculos, insa poate fi si usor abordabil daca tii cont de urmatoarele: incearca sa nu calatoresti singur, nu te afisa in public cu lucruri de valoare (bijuterii, ceasuri scumpe, sume mari de bani, electronice scumpe), evita locurile pustii, pleaca din hotel doar cu strictul necesar si suficienti bani lichizi cat sa iti ajunga in ziua respectiva, nu umbla pe plaja si nu circula cu mijloacele de transort in comun dupa lasarea serii, nu merge neinsotit de localnici cunoscatori in favele.  Eu am tinut cont de toate astea si calatoria mea a fost lipsita de orice griji. Preturile sunt rezonabile, de multe ori comparabile cu cele din Romania, asa ca m-am descurcat fara grija cu putini bani in buzunar, in general.

IMG_0262

Am vizitat Rio in februarie, chiar inainte de carnaval si chiar daca nu am prins festivitatile in timpul vizitei mele, am avut ocazia sa gust din eveniment participand la repetitiile de pe Sambadrom, unde in fiecare seara dinaintea carnavalului scolile de samba defileaza in formula completa, dar in costume realizate special pentru repetitii. La repetitii se intra gratuit pe Sambadrom si probabil asa se explica cum fiecare loc disponibil in arena este ocupat pana in ultima secunda a repetitiilor. In ciuda lipsei costumelor finale de carnaval, spectacolul este unul de neratat! Si pentru ca repetitiile se termina in jurul miezului noptii si nu aveam somn, seara nu s-a incheiat inainte de a da o tura prin cel mai vibrant cartier al orasului, LAPA.

IMG_0621

Lapa, o zona adiacenta centrului vechi al orasului, se anima odata cu lasarea serii cand sutele de baruri, cafenele, terase si cluburi prind viata si transforma cartierul in cea mai mare petrecere in aer liber pentru ca oamenii se distreaza, beau, canta si danseaza atat in cluburi cat si direct in mijlocul strazii unde exista mici baruri ambulante ce te imbie cu celebrele cocktail-uri Caipirinha si Caipiroshka in diverse combinatii cu sucuri de fructe naturale. E de preferat sa incepi prin a explora zona dupa amiaza cu o plimbare cu tramvaiul ce incepe la Arcos de Lapa – un fost apeduct azi dezafectat – si se termina in cartierul Santa Teresa de unde te poti intoarce pe jos spre seara la Portal de Lapa, acolo unde incep petrecerile de noapte. Un loc ce mi-a atras atentia in LAPA a fost originala Escadaria Selaron, celebrele trepte placate cu ceramica, la care artistul Jorge Selaron adauga zilnic noi placute din toate colturile lumii. Scara e un punct de atractie ce-mi aminteste de lucrarile lui Gaudi sau Hundertwasser, insa contributia oamenilor din intreaga lume ce au adus placuta de ceramica cu mesaje interesante face ca locul sa aiba o energie pe care n-o gasesti in alte parti.

IMG_9675

Desigur, nu poti vizita Rio fara sa bifezi atractiile clasice ale orasului, asa ca intr-una dintre dupa amieze am luat calea catre celebra statuie a lui Isus plasata pe un mic platou al muntelui Corcovado ce vegheaza asupra orasului si a locuitorilor lui. Eu mi-am inceput calatoria spre cea mai frumoasa priveliste din Rio cu un stop la Botafogo Praia, un mic centru comercial de pe a carui terasa privelistea nu m-a lasat indiferent: un golf cu plaja si zeci barci iar pe fundal celebrul Pao de Acucar – celebra stanca de granit fara de care peisajul RIO nu e complet.

IMG_9819

De la Botafogo Praia ai mai multe optiuni de a vizita Corcovado. Eu am ales trenul cu cremaliera ce urca pana la 710 m deasupra nivelului oceanului pe un traseu de aproape 4 kilometri cu privelisti asupra orasului si a cartierelor din zona centrala si de nord. Poate am fost inspirat ca am ales sa urc pe munte dupa amiaza, dar am ajuns in varful lui pe inserat si aparatul meu de fotografiat a prins cateva cadre interesante deasupra orasului la apus, cu mult peste orice asteptare a mea de la o priveliste.

Va urma.

Catalin Alionte este Head of Marketing la Roton si unul dintre cei mai creativi si calatoriti oameni pe care ii cunosc.

Ca de obicei, mai multe poze din Rio in fiecare zi pe Facebook.

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro