Aug
26
2011

Celalat pol al turismului in Nepal: Pokhara

Există un loc de unde se pot admira în voie cei mai înalţi munţi din lume, fără frică de rău de altitudine sau lipsă de oxigen? E un asemenea loc la poalele munţilor cu infrastructură turistică prietenoasă şi cu o climă blândă? Răspunsul e da. În Nepal, pe malul lacului Phewa. În Pokhara.

Din Kathmandu, un zbor de o jumătate de oră cu Nepal Airlines vă va duce în siguranţă în orăşelul de la poalele munţilor Anapurna Pokhara. Şi aici veţi găsi toate ingredientele unei vacanţe de vis la munte. Chiar şi atunci când iarna face ravagii câteva mii de metri mai sus Pokhara este situată la 100 de metri altitudine, iar în dimineţile senine, încălziţi de soarele de abia răsărit, veţi putea admira de la fereastra camerei de hotel câteva dintre cele mai înalte piscuri din lume. Cartierul pentru turişti din Pokhara este situat pe malul lacului Phewa. Câteva zeci de hoteluri, curate şi la preţuri ce depăşesc rar 15 euro pe noapte (mic dejun inclus), îşi aşteaptă turiştii veniţi, fără excepţie, la odihnă. Fie se odihnesc înainte de a face o expediţie în munţi, fie sunt proaspăt sosiţi din această expediţie, fie au venit pur şi simplu pentru a se relaxa. Fiecare hotel are pe acoperiş o terasă, neapărat cu vedere la munte şi la lac, fiecare spaţiu ce nu este hotel în această zonă este fie magazin, fie restaurant: infrastructura turistică, prietenoasă.

Clima este blândă tot timpul anului, muntele protejează zona de vânt, iar precipitaţiile sunt rare în afara sezonului musonic, când oricum, se fac simţite destul de puţin.

Întrebarea e ce se mai poate face în Pokhara în afară de a admira munţii, odihnă şi mâncare bună (e chiar bună, am încercat-o, fie că vorbim de bucătărie internaţională, sau nepaleză)? Multe. O plimbare cu barca pe lac e oricând bine venită, bărcile sunt cu vâslaş şi vă duc la o insulă din mijlocul lacului pe care se află un templu hindus sau pe partea cealaltă unde începe o cărare spre o mănăstire budhistă aflată în vârful dealului. Drumul până la mănăstire e foare frumos, prin pădure, însă necesită un pic de condiţie fizică. La Pokhara se poate face shopping inedit. Şi cu folos. În imediata vecinătate a cartierului turistic e un mic sat al refugiaţilor tibetani. În fiecare dimineaţă aceştia îşi deschid tarabele de suveniruri lucrate chiar de ei. Fie că luaţi un şirag de mărgele sau o farfurie sculptată din os de yak, banii pe care îi plătiţi îi ajută pe refugiaţi să trăiască în ţara gazdă.

Mândria locului în materie de atracţii turistice este Devi Fall. Sau cascada Devi, denumită aşa după o turistă elveţiană care a murit în acel loc luată de ape. Este una dintre cele mai mari cascade din Nepal ca debit de apă (mai ales pe timpul verii) şi arată spectaculos, numai bună de imortalizat în poze, care arătate prietenilor la întoarcere vor stârni ceva invidii. Şi nu plecaţi din Pokhara fără a vă cumpăra un pulover sau o geacă de iarnă. Deşi toate poartă nume de firme mari, hainele sunt copii făcute în China, însă calitatea este impecabilă, iar preţurile incomparabile cu orice falsuri meşteşugite vândute în Europa.

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro