May
26
2009

Romania minunata

Piata Unirii ar fi frumoasa daca pe margini nu ar inflori tarabe cu sosete ieftine

Piata Unirii ar fi frumoasa daca pe margini nu ar inflori tarabe cu sosete ieftine

Lume multa din toate colturile tarii citeste acest blog. Si cativa romani din strainatate. Dar nu cu ei vreau sa vorbesc acum. Eu nu prea cunosc Romania. Cel putin nu Romania turistica. Drumurile mele prin tara se rezuma la Bucuresti-Cluj pe Valea Oltului sau prin Brasov. Alternativ. Pe la mare n-am mai fost de vreo 9 ani iar la munte am admirat frumusetile patriei acum patru ani cand am botezat-o pe Anais la Targu Neamt. Deci sunt paralel. Neinformat. Nepriceput. Intrebati-ma de atractii, hoteluri, chilipiruri sau trasee aviatice in America de Sud, Asia sau Europa. No problem. Dar cand vine vorba de un hotel la mare unde angajatii chiar iti zambesc si sunt bucurosi de oaspeti, de un club unde muzica e buna si fitele sunt la minim, de o pensiune tinuta de niste oameni care pun mai presus de profit clientul sau care stiu cum sa faca profit fara sa jecmaneasca turistii, cel putin nu pe fata, de un monument care nu e inecat de gunoaie, de niste mestesugari autentici care nu inchid taraba si incaleca jeep-ul, de locuri unde se manaca bine fara ca ingredientele a fie proaspat cumparate de la Metro, de piete unde legumele nu sunt din Turcia si unde branza e telemea adevarata nu surogat de feta… de locuri frumoase si dragi din Romania – nu stiu sa raspund. Nu e un capat de tara. Ma descurc.

Mare tara avem. Si minunata.

Mare tara avem. Si minunata.

Insa vreau de la voi un capat de tara unde sa gasesc aceste lucruri/locuri. Sunt convins ca le stiti. Iar in cazul in care ma voi convinge personal de adevarul vorbelor voastre voi face tot ce imi sta in putinta sa promovez acel loc. Sau acele locuri. Cred ca Romania are veleitati de atractie turistica si romanii pot fi gazde bune. Deci – cine incepe?

Written by in: Travel and places | Tags: , ,

11 Comments »

  • Elena says:

    Chiar asteptam un topic si despre Romania. Cred ca printre primele locuri ale atractiilor de aici ar fi Sibiul si Imprejurimile Sibiului. Pentru ca este o zona aerisita, cu multe biserici si cetati medievale, pentru ca tot ce vedem pe-acolo are o anumita valoare culturala si istorica, pentru ca oamenii sunt foarte primitori si dispusi sa stea la taclale, pentru ca e destul de ieftin (recent niste prieteni au inchiriat o pensiune de 4 camera cu cca 500 euro pentru 7 nopti), pentru ca mancarea e extraordinara, pentru ca de acolo vine branza aceea buna gasita si pe tarabele bucurestene, pentru ca aproape este atat Sibiul si nu foarte departe si Sighisoara (singura cetate medievala inca locuita), pentru ca iarna este de vis acolo.
    Si nu o zic numai eu, o zice si revista Forbes care pune Sibiul si imprejurimile sale pe un binemeritat loc 8 al atractiilor idilice europene.

    Ar mai fi zona Bucovinei, insa sper sa scrie altcineva. Daca nu, revin cu poze si povestiri.

  • dalila says:

    ma bucur sa aud ca la sibiu exista asa locuri…
    in moldova niu!!
    bucovina e frumoasa dar drumurile iti rup masina si trebuie sa fii atent unde mananci (nu stii cat de proaspata e mancarea)
    eu am crescut normal-cate 10 in camera la costinesti (ca blatul era minunat)si cu niste bude mizerabile
    deci nu sunt o fitoasa de 5 stele dar cred ca ar trebui sa incepem sa avem si noi macar unele locuri curate
    mi a placut foarte mult la cheile gradistei langa bran
    poti sa te duci linistit acolo
    eu din iasi fac cel putin 8 ore!!!(drumul e jale)
    in zona mea asi manca la un singur restaurant traditional
    hanul ancutei-unde mananci ca acasa
    peisajele sunt superbe si eu ma bucur in continuare de ele
    chiar daca atat a mai ramas
    am fost sambata pe rarau- SUPERB-dar sa nu incerci sa urci din campulung ca nu ai nici o sansa fara o masina tanc
    si eu cu tancul meu am facut pana
    dar repet merita sa vezi peisajele
    e superb
    inca nu am vazut la noi un complex unde sa vina patronul la intrare sa vorbeasca cu noi deci cred ca exista prea putini care fac asta cu placere
    si daca nu pui suflet in ceea ce faci…
    o zi frumoasa

  • mariana duma says:

    iti urmaresc cu mare placere emisiunea, pt ca si eu ador sa calatoresc :)

    locuri faine in Ro:
    Maramuresul, Apusenii, zona Moeciu- Fundata, culoarul Rucar Bran, mai sunt multe altele, dar ai dreptate, mizeria si lipsa drumuri ne cam descurajeaza…

    p.s. am trecut pe langa tine cand te plimbai in Piata Unirii, te uitai in sus pe cladiri si pentru o clipa ne-am intersectat privirile. Din pacate, mi-am amintit cine esti dupa 30 secunde, cand deja trecusem unul de altul. Altfel te-as fi salutat cu siguranta si te-as fi felicitat pt ce emisiuni faine faci :)

    pentru cateva minute m-am simtit extraordinar, ma intalnisem cu un roman de-ai mei care a vazut lumea asa cum putini o vad si pe care il invidiez pozitiv :)

    tot inainte :)

  • razvan says:

    Mariana: multumesc mult pt felicitari. Daca ne mai intalnim trage-ma de maneca :)
    Elena: Sibiul e foarte tare! Dar am prins cateva aglomeratii in oras care nu dau tocmai bine. Sa speram ca o sa faca o sosea de centura. Iar pentru branza aia… merita sa ajunga oricine prin zona!
    Dalila: in calitate de contribuitori de frunte la acest blog sper sa ne intalnim la o masa la Hanul Ancutei!

  • Elena says:

    Si pe noi restul de ce nu ne inviti? :) Mai ales ca ne si cunoastem de prin TVR.

    PS: Piata Unirii e urata cu sau fara sosete. Desi locuiesc acolo, tot nu reusesc sa-mi placa. Prea multe betoane

  • dalila says:

    ABIA ASTEPT

    facem noi cinste
    sa o iei si pe elena
    sa vada ce bors de gaina se poate manca la noi…
    oricand vii in moldova anunta si te asteptam cu drag!
    vezi sa nu vii cand suntem plecati!!!
    da ne anunti si te asteptam
    vezi ca moldovenii sunt cam primitori
    pacat de drumuri!!

  • razvan says:

    mergem elena pt ca borsul e buuuuuuun. multumim, dalila!

  • Cezar says:

    Iata-ma inapoi… nu, nu am fost pe nicaieri, am fost foarte foarte ocupat… zone traditionale, hmmm… dar avem o multime. Maramures si Bucovina sunt “standard” – nu se poate sa nu gasesti case de oaspeti autentice sau locuei in care mancarea este mancare si nu o colectie de E-uri. As mai adauga si zona de sub munte din Valcea (Govora, Bistrita, etc), dar si Marginimea Sibiului. O zona absolut necunoscuta, dar care are multe bogatii ascunse este cea saseasca… si daca gasesti restaurante sasesti, apoi, o sa mananci ca la strabunica acasa – cati am vizitat Biertanul, Cisnadie, Rupea sau Harmanul. CIne a auzit de Viscri, Saschiz sau Harman. Exista 7 sate aflate pe lista UNESCO: Calnic, Prejmer, Viscri, Darjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor.
    Si daca vrei sa gasesti comorile ascunse ale Romaniei, cel mai bine este sa citesti ghiduri straine – Lonely Planet si mai ales Rough Guide.

  • dalila says:

    multumim cezar
    ca de obicei…un dragut
    noi ne bucuram oricand ai timp ca tu esti o enciclopedie in calatorii

  • Ioana says:

    Vizitati Maramuresul istoric iarna,in sarbatorile mari, sau oricand doriti. Aici veti afla mereu oameni primitori, mancare buna si locuri de vizitat. O sa mancati branza adevarata, mancare proaspata si salate proaspat culese din gradina. Poate ca pensiunile din Maramures nu sunt de 5 margarete, dar sunt destul de curate si de decente incat sa poti “locui” pentru o perioada acolo. Peisajel din orice sat maramuresean sunt de basm, iar manastirile care le protejeaza sunt deosebit de frumoase. Merita vizitata Romania deoarece are multe locuri superbe de care unii dintre noi nu stim.

  • Mihai says:

    De Jibou-Salaj ai auzit?
    Orasul este simplu in sinea lui, ca si orice alt oras, dar gradina botanica din oras merita vizitata. Eventual te poti uita pe blogul meu la imagini de prin zona si altele. blog.orhidee-online.ro

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro