Ai trei zile in Hanoi sa vezi tot, sa incerci tot, sa simti tot. Trei – mai mult doare si Vietnamul e atat de lung si presarat cu locuri extraordinare incat e pacat sa mai pierzi o zi din vacanta in capitala.
Hanoi este cel mai “asiatic” oras in care am ajuns. E fix ce mi-am imaginat a fi citind ghiduri de calatorie si review-uri pe internet. Desigur Hanoi e un oras in plina dezvoltare ce nu duce lipsa de zgarie-nori, de mall-uri si de bulevarde largi. Insa locul in care turistii se aduna, pe care-l povestesc pe bloguri si in discutiile cu prietenii e Orasul vechi, o adunatura de stradute inguste si cladiri si mai inguste ce radiaza dinspre si inspre lacul Hoan Kiem. Orasul vechi are cele mai ieftine hoteluri, cele mai ieftine restaurante si cele mai ieftine suveniruri. Ieftin nu inseamna si de proasta calitate – sa fim bine intelesi. Hanoi este o binecuvantare pentru turistul cu discernamant atunci cand vine vorba de cheltuieli.
Stradutele orasului vechi colcaie (din lipsa de un cuvant mai bun) de viata, de activitate. Trotuarele servesc drept bucatarii pentru micile restaurante, motocicletele isi fac loc printre vanzatorii ambulanti, iar turistilor le este greu sa ajunga dintr-un loc in altul pentru ca la fiecare pas mai gasesc cate un cadru fotogenic. E frumos, e mic, e aglomerat, foarte aglomerat.
De vazut? Altceva decat spectacolul strazii? Pai, ar fi lacul Hoan Kiem in care se spune ca traiesc testoase gigantice ce se arata uneori la suprafata. Fericitii care le zaresc au noroc toata viata! Pe insula cea mare a lacului exista un templu unde putei afla povestea cu testoasele. Mausoleul lui Ho Chi Minh este la cateva minute de mers cu taxiul de orasul vechi, si merita vizitat, nostalgici comunisti sau nu. Zona din jurul mausoleului e zona de ambasade a capitalei unde putei vedea cele mai frumoase exemple de vile construite in stil colonial francez, uimitor de bine pastrate. Tot pe lista de atractii si tot aproape de orasul vechi este Templul Literaturii, prima universitate din Vietnam, azi muzeu.
In apropierea capitalei se afla celebrul Halong Bay – dar asta e o alta poveste.
Acum ca am enumerat atractiile tot ce va ramane de facut in Hanoi este sa mancati. Bineinteles, Pho este cel mai cunoscut fel de mancare vietnamez iar in Hanoi se face unul de te lingi pe degete. Insa oferta culinara este mult mai diversa si include specialitati din sarpe sau carne de caine plus embrioni de rata – din care am avut placerea sa gust. Si despre ce sa mancati in Hanoi va voi povesti prin poze pe Facebook.
Atat. Ajung trei zile pana peste cap. Si va ajunge timpul sa va jucati si cele trei turnuri din Hanoi. Cunoscatorii stiu. Trei zile pentru Hanoi. Nu 12 cum am stat eu.
Mai multe poze din Hanoi veti gasi aici.
Datorita invidiatelor mele indeletniciri mi se intampla sa petrec mai mult timp intr-un loc (considerat mai putin ofertant din punct de vedere turistic) decat alti turisti sanatosi la cap. Astfel am impins limitele plictiselii in Kathmandu, Bangkok, Singapore, Dubai, Hong Kong (mai ales Hong Kong) sau Londra (chiar si Londra). Sigur, am muncit nu m-am dus la distractie in toate orasele enumerate mai sus insa vorbesc acum strict din punct de vedere turistic. Unele dintre aceste locuri (considerate de tranzit spre alte destinatii mai interesante din tarile respective) au ajuns sa-mi fie dragi, pentru altele am dezvoltat o fobie. Hanoi e, cumva, din categoria a doua.
Salut Razvan,
Ma bucur ca am gasit site-ul tau.
Regret ca nu mai vad emisiunea Bazar, care mi-a placut foarte mult.
Succes in ceea ce faci acum si poate te revedem pe “sticla”!
Multumesc frumos.