Aug
25
2011

La capatul celalalt al pamantului

Din capitala chiliană, se poate ajunge la pârtiile de schi din Anzi sau la ţărmul Pacificului într-o oră şi jumătate de mers cu maşina.

Vorbim despre turism în capitala chiliană şi împrejurimile ei. Pentru că şi aici, ca peste tot în emisfera sudică, vara e ca iarna. La noi. Nu ştiu câţi dintre cei care citesc aceste rânduri vor ajunge curând pe acolo – din motive financiare -, însă cititul e gratis, iar visatul, la fel. În Santiago de Chile nu veţi găsi nici faimoasa plajă Copacabana, nici monumentele de la Machu Picchu, nici tangoul argentinian. Dar veţi descoperi un oraş în care modernul trăieşte cot la cot cu tradiţionalul, unde pârtiile de schi sau ţărmul Pacificului sunt la o oră şi jumătate de mers cu maşina, în direcţii opuse, unde distracţia şi spiritul latin sunt la ele acasă. Oraşul cu o dezvoltare continuă din punct de vedere economic în ultimii 20 de ani, oraşul cu cel mai bun vin, cel mai proaspăt peşte şi cele mai proaspete fructe de mare.

Zbor de 14 ore

La Santiago de Chile ajungeţi după un zbor de aproximativ 14 ore, de la Paris să zicem. Veţi zbura direct până în Argentina timp de 12 ore, după care într-o oră şi jumătate treceţi Anzii la bordul altui avion şi aterizaţi pe modernul aeroport Arturo Menito Benitez din Santiago de Chile. Ajunşi aici, cazarea nu este o problemă. De la unul dintre ghişeele de la aeroport găsiţi cazare în funcţie de buget şi transport până la poarta hotelului. Puteţi alege pensiuni tradiţionale din Barrio Bellavista, cel mai cunoscut loc de distracţie din Santiago, sau hoteluri de cinci stele aparţinând lanţurilor internaţionale şi situate în centrul oraşului sau orice altceva vă permite bugetul. Chile nu este atât de ieftin ca Ecuador sau Argentina, însă preţurile la orice sunt cu mult mai mici decât în Europa sau America de Nord. Cazaţi-vă, odihniţi-vă, beţi o cafea sud-americană şi gândiţi-vă ce vreţi să faceţi. Iată câteva idei.

Un prânz în Mercado Central

În primul rând, poate vă e foame. De ce să nu faceţi o tură până în Mercado Central? Piaţa mare din Santiago este în centrul oraşului şi, pe lângă tarabe cu fructe, legume, peşte şi fructe de mare, deţine cea mai impresionantă colecţie de restaurante pescăreşti. Înfruptaţi-vă fără grijă din minunăţiile mării şi nu vă faceţi griji din cauza preţurilor. Încercaţi specialităţi locale, tradiţionale sau fantezii internaţionale – totul este proaspăt şi bine gătit.

Dansatorii din Plaza de Armas

După masă, o tură prin oraş este absolut necesară. Vizitaţi piaţa La Moneda şi aflaţi istoria însângerată a Palatului Moneda, sediul Preşedinţiei. Dacă sunteţi religios sau nu, intraţi în Catedrala Metropolitană din Plaza de Armas – o citadelă a catolicismului ce ascunde multe poveşti şi legende. Rămâneţi în aceeaşi piaţă, odihniţi-vă pe o bancă şi admiraţi-i pe dansatorii tradi-ţionali veniţi din munţi, care dansează pentru un bănuţ aruncat în pălărie, sau distraţi-vă cu clovnii mereu prezenţi pe străzi care-i binedispun pe trecători. Iar dacă vi se face poftă de cultură, mergeţi la casa memorială a lui Pablo Neruda, scriitorul chilian cel mai cunoscut în lume. Pentru linişte şi relaxare, urcaţi până la statuia Fecioarei Maria ce străjuieşte de pe un deal oraşul Santiago.

Staţiunile din apropiere

La o oră şi jumătate de Santiago se află pârtiile de schi din Anzi. Există autobuze din centru până în La Parva sau Valle Nevado – staţiuni de iarnă unde facilităţile pentru sport rivalizează cu cele de pe continentul nostru. În iulie-august aici este plin sezon de schi. Dar dacă nu le aveţi cu schiul, daţi câteva ture cu o săniuţă şi apoi beţi un ceai cald bucurându-vă ochii cu albul nesfârşit al zăpezii. Şi poate vi se face dor de mare. La aproximativ două ore de mers cu autobuzul de Santiago, se află Valparaiso şi Vina del Mar, staţiuni la Oceanul Pacific. Arhitectură deosebită, vin chilian, renumit în întreaga lume, şi plaje cât vezi cu ochii. Vremea este potrivnică unei băi în mare, însă soarele arde, aşa că o baie de soare tot puteţi face.

Seara, în Barrio Bellavista

Când se lasă seara în Santiago, Barrio Bellavista este locul unde trebuie să vă aflaţi. Străzi după străzi aliniate cu baruri şi restaurante, băuturi ieftine şi bucate alese, dar în mod special atmosfera boemă vă atrag din nou atenţia că vă aflaţi într-o ţară latină, chiar dacă este situată la capătul lumii. În ciuda temperaturilor scăzute, toată lumea stă la terase, iar cocktailurile unice servite aici încălzesc chiar şi o seară geroasă de iulie. De încercat Pisco Sour – cocktailul cu pisco (un brandy local) şi albuş de ou. Noroc!

Preţuri de trei ori mai mici decât în Europa

Piaţa Santa Lucia, aflată lângă Cerro Santa Lucia – unul dintre cele mai frumoase parcuri din America de Sud-, este recomandată pentru cumpărături tradiţionale. Poncho-uri, sombreros, instrumente muzicale, încălţăminte din piele, decoraţiuni. În general, tot ce are mai bun şi mai frumos continentul de oferit găsiţi aici la cele mai bune preţuri. Iar dacă arta sud-americană nu vă este pe plac, profitaţi de marile malluri, unde veţi găsi marfă la fel de bună şi de calitate ca în Europa, dar la preţuri de trei ori mai mici.

2 Comments »

  • Razvan Pascu says:

    Mi-a placut la Santiago, mai ales ca am ajuns de Revelion.

    In Mercado Central am gasit un chilian care stia romaneste, iar asta a fost o mare surpriza pentru mine, sa vb cu cineva la 14.000 km de casa in romaneste.

    Vina del Mar merita mai mult decat Valparaiso daca iti place mai mult Mamaia decat Vama Veche.

    Preturile la o treime comparativ cu Europa nu le-am gasit, dar sper sa mai ajung o data in viata si sa le gasesc. :) Tot atunci sper sa ajung si in Insula Pastelui.

  • razvan says:

    L-am gasit si eu, Razvan. Si l-am filmat pentru sezonul de toamna 2006. De treaba. Lucrase a Ciclop in Bucuresti.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro