Aug
25
2010

Aceasta postare

Despre umilinta, regele Tailandei le-a dat o pilda supusilor sai pe intelesul fiecaruia: spicul de grau cu bob plin, bun si sanatos, tine capul in jos. Doar cel gol pe dinauntru il tine ridicat. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care regele e iubit fara falsitate sau rezerva in tara zambetelor. Asta ne-a povestiti Tipi, ghidul nostru la Bangkok. Are 50 de ani dar nu-i dai mai mult de 38, e divortata si are doi copii. A divortat pentru ca barbatul ei era gelos profesional pe ea. Impreuna aveau o agentie de turism de care se ocupa exclusiv Tipi. Laudele la adresa sotiei i-au cam ajuns barbatului ei care nu facea nimic altceva decat sa cheltuie banii. Asa ca a inceput sa o abuzeze fizic si verbal. Povestea lor nu e unica in Asia. Rata divorturilor a crescut in ultimii ani pe fondul emanciparii femeilor si a inversarii rolurilor de “bread provider”. Barbatii asiatici nu numai ca nu mai tin pasul dar sunt si lenesi si mari amatori de jocuri de noroc. Povestea nu trebuie generalizata, nu cred eu ca toti sunt asa, insa proportiile pe care le are o ridica la rangul de fenomen. Unii barbati inca mai cer femeilor sa mearga cu un pas in spatele lor insa din moment ce ele aduc banul in casa… o cam iau doi pasi inaintea lor. 

Dar atat despre acest subiect. Ieri am fost pentru prima data cu barca pe canalele din Bangkok. E o modalitate ieftina de a te deplasa prin oras, folosita mai ales de localnici dar si de cativa turisti rataciti. Apa e murdara, n-ai vrea sa te stropesti iar casele de pe margini au vazut zile mai bune. Insa peisajul e chiar frumos in toata decrepitudinea lui. Barcile sunt cu motor si te aduc mai repede la destinatie decat taxiul sau tuk-tuk-ul. Cu barca si cu un tuk-tuk am ajuns la Wat Pho – unul dintre cele mai mari temple din Bangkok. Aici este leaganul masajului tailandez pentru ca aici functioneaza cea mai mare scoala de gen din regat. Pana in timpul regelui Rama III arta masajului era secreta si se transmitea din generatie in generatie in cadrul familiei. Rama III a dispus insa ca toate secretele masajului sa fie sculptate pe peretii de la Wat Pho pentru ca lumea sa le stie si pentru a asigura perpetuarrea acestei arte. Insa marea atractie de la Wat Pho este templul lui Buddha inclinat… sau asezat pe o parte, in pozitia de intrare in Nirvana. Tailandezii vin aici sa se roage mai ales pentru bani si succes in afaceri. Turistii vin pentru poze cu statuia lui Buddha, inalta de 15 metri si lunga de vreo 40. La portile templului e lumea vanzatorilor de suveniruri si a celbrului tip ce-ti zambeste si te intreaba “Photo with snake?” inainte de a se intoarce spre un cos acoperit unde probabil se afla pitonul. Pleci de langa el inainte sa ridice capacul.

Nu luati taxiul in Bangkok in jur de 6-7 dupamasa. E crima. Un drum de 5 km se poate face in doua ore si in tot acest timp ai senzatia ca stai pe loc. Doar aparatul de taxat merge. Daca dati peste un taximetrist mut scoateti cartea din rucsac si cititi, daca nu, e mai greu, pentru ca taximetristii tailandezi folosesc toata engleza disponibila, si mainile si mimica fetei, chiar si onomatopee, pentru a intretine o conversatie.

In Sukhumvit noaptea e ca ziua. Plin de standuri si tarabe pe trotuare. De la ceasuri false la mancare gata facuta si de la sex pana la masaj totul e de vanzare aici. Unii spun ca asta e adevarata Tailanda. Eu as spune ca aceasta e Tailanda pe care se asteapta sa o vada strainii “bine informati” de prin articole din ziare de senzatie. E doar o fateta a orasului din multe care trebuiesc descoperite. Si in primul rand – cautate.

PS Aceasta postare nu are poze. Dar o sa pun in curand o galerie mica aici si una mai mare pe facebook.

SPONSORI

           

Written by in: Travel and places | Tags: ,

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro