Aug
11
2010

Am plecat din Singapore

 

(Si) asta e Singapore!

 

Imi place in Singapore dar cred ca as trai maximum trei ani aici. Nu simt orasul, nu este al meu. Culmea e ca nu-l percep nici ca destinatie de vacanta. Dupa maximum trei zile, ca turist, vreau sa plec, sa ies, sa evadez. Si nu pe celebra insula Sentosa ci undeva unde nu e totul atat de aranjat. Poate daca as munci ar fi mult mai bine. Altfel, orasul-mall, asa cum l-a denumit Adi, este si va ramane pentru mine un stop-over. In drum spre Australia sau ca punct de pornire in explorarea Asiei de sud-est. Cum e cazul acum.

Dar, revenind, in Singapore traiesc in majoritatea chinezi, malayesieni si indieni plus o gasca destul de mare de vestici (europeni, americani, australieni). Primele trei categorii se simt foarte bine aici, sunt in elementul lor. Ultima – este prea ocupata sa castige bani, sa cheltuie bani si sa plece in vacante in tarile natale. La prima vedere totul pare perfect. Insa dincolo de zgarie nori, pe stradutele laturalnice, inca se inalta altare diverselor zeitati, inca se aprind betisoare parfumate si inca se intind haine la ferestrele si in balcoanele blocurilor gigantice inaltate de guvern. Pe Orchard Road miroase a parfum fin, in Little India a curry si a daal. La Tiffany’s se vand bijuterii de mii de dolari, la Mustafa aur pe gustul orientalilor, modele mari si carate putine. E un contrast care nu deranjeaza, dimpotriva, diversifica si atrage: turistii si numai pe ei. Pentru ca in aceasta societate perfecta chinezii se uita de sus la malayesieni si acestia si mai de sus la indieni iar vesticii, desi n-ar recunoaste-o niciodata, sunt deasupra tuturor in materie de fite. Cred ca cine alege sa traiasca in Singapore pentru totdeauna trebuie sa se gandeasca bine de tot inainte de a face pasul. Dar, never say never, Razvan. Asta e parerea mea. Sunteti liberi sa ma contraziceti.

Azi a plouat mult si teapan in Singapore. De pe la 1.30 pm s-a intunecat pe Orchard Road si a turnat cu galeata. Ca de-aia e muson. Turisti si localnici s-au adunat care mai de care sub copertine si prin mall-uri si asteptau ca norii negri sa plece. Au plecat peste vreo ora. O alta ora mai tarziu eram la Singapore Zam-Zam, un restaurant langa Arab street, unde am mancat mutton curry si orez. 

Trotuarele se golesc cand vine ploaia

 

Dar curajosi se mai gasesc

 

In tot complexul Golden Mile, de unde am luat autobuzul spre Melaka, mirosea a durian iar la restaurantele din incinta se vindea mancare tailandeza. Biletul de autobuz costa 22 de dolari singaporezi iar drumul pana in orasul colonial, de pe malul stramtorii cu acelasi nume, dureaza aproape 3 ore. Pe curand, Singapore, cu food court-urile tale si cu locuitorii tai fericiti. We’ll be back!

Cu multumiri pentru bolurile mari de supa

 

PS Nu stiu de ce am scris 3 ani si nu 2 sau 7. Poate 9. Dar, totusi, nu pentru totdeauna.

PS2 Am ajuns in Malayesia. Musonul continua.

           

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro