Nov
13
2009

NO YESTERDAYS ON THE ROAD cu ANA MARIA CAIA

Seria de interviuri “No Yesterdays On The Road” incepe azi iar primul meu interlocutor pe tastatura este Ana Maria Caia, producator TV. Despre Ana Maria as putea sa scriu un blog intreg, pe zile si ore, insa ma rezum la a spune ca: are un curaj nebunesc, curiozitate in fata pericolului si dorinta de a face lucrurile mereu altfel decat altii. Personal sunt parte a activitatii TV a Anei Maria si, desi am uitat de cand nu i-am mai spus acest lucru, ii multumesc.

Ana Maria Caia undeva in Noua Zeelanda

Ana Maria Caia undeva in Noua Zeelanda

1. Intrebarea MSJI: Cum ti s-a infiripat placerea de a calatori?

Parintii mei au fost calatori pasionati. Sigur, calatoriile lor nu puteau sa aiba loc decat in tarile socialiste, dar asta nu i-a impiedicat sa traiasca intens fiecare experienta departe de casa. Inca de foarte mica invarteam globul pamantesc cu mama si puneam degetul pe diferite tari si decretam amandoua ca acolo o sa plecam. Visam la munti foarte inalti, la jungla sau la America. Tata (despre care cred ca nascut in alta parte a lumii s-ar fi facut explorator) a fost student la Academia Ortodoxa din Zagorsk (Rusia) si mi-l amintesc cum povestea despre Marea Azov sau Crimeea, despre republici cu nume exotice, Bashkiria sau Udmurt, despre strazile largi ale Moscovei si muzeele minunate ale Sankt Petersburgului. Din cand in cand imi spunea despre colegii lui de facultate, japonezi sau indieni, despre tarile lor, despre felul lor de viata. Au fost primele expeditii inspre necunoscut, chiar daca imaginare.
Prima oara am calatorit la 3 ani si jumatate, in Rusia si de atunci pana astazi cred ca padurile de mesteacan sunt cele mai tulburatoare peisaje din lume. Si atunci probabil s-a instaurat in mine un fel de virus de care nu sunt sigura ca vreau sa scap.

2. Te-ai dat vreodata drept altcineva in timp ce calatoreai?

Nu. E destul de greu in unele locuri sa te dai tu insuti. Sau sa ii faci sa inteleaga pe ceilalti cine esti. In schimb, m-am transformat uneori in altcineva in timp ce calatoream.

3. Care e locul ce se potriveste cel mai bine cu personalitatea ta?

Cred ca Tokyo. Pe unii ii pot innebuni definitiv. Dar daca ar trebui sa ma transform intr-un anume loc de pe fata pamantului, m-as transforma in Ierusalim.

4. Cand se transforma o calatorie de business intr-una de placere?

90% dintre calatoriile mele de business sunt o placere. Placerea sta in calatorie, nici daca as vrea n-as putea sa o alung.

5. Intrebarea Riot: Numeste cel putin un om care ti-a dat o lectie de viata, dintre cei pe care i-ai intalnit in calatoriile tale. Cine-i omul, care-i lectia?

Mr Mark, soferul cambodgian, seren si demn ca un templu din Angkor.
Neel, vanzatorul de tangka din Nepal, care isi tine casa deschisa pentru straini.
Kai, din Thailanda, artist talentat, care a ramas acasa, intr-un orasel din Nord, ca sa aiba grija de mama lui.
Romanii de pe o strada din East Ham, Londra, muncitori in constructii, care stiu ca acasa e locul in care esti fericit. Si sunt fericiti.
Rodica, menajera romanca la Roma, care atunci cand are o zi libera se ia dupa grupurile de turisti si viziteaza orasul. Si i se pare ca viata e frumoasa.
Femeile din tribul “gaturilor lungi” Kaia, de la granita dintre Thailanda si Burma m-au invatat sa zambesc.
Nassif din Dubai, m-a invatat sa pretuiesc civilizatia occidentala, sa pretuiesc faptul ca avem un trecut.
Nina, din Bangkok, care m-a invatat sa imi cumpar un portmoneu magic, din piele de pisica de mare, din care banii nu lipsesc niciodata. Culmea, asa este.
Hanadi, cantareata din Liban si fost pilot de curse m-a invatat ceva despre barbatii arabi care nu poate fi reprodus.

6. Intrebarea Lucian: Cauti locuri noi sau revii in cele in care ti-a placut?

Vreau lucruri noi, senzatii noi, meditez adesea in fata tabelelor cu zboruri din aeroporturi, visand la destinatiile altora. Calatoria are partea ei de vis. Totusi, m-am tot intors la Londra cu mare placere. La Berlin. In Laponia finlandeza. Si lista lui “unde m-as intoarce” e lunga, din pacate trebuie sa ma ocup de cele nevazute inca .

7. Sigur nu te-ai mai intoarce de bunavoie in…

Unele regiuni ale Austriei. Nu ca sunt urate, am stat eu prea mult pe-acolo.

8. Intrebarea Iuliann: Colectionezi ceva sau cumperi suveniruri din locurile vizitate?
Colectionez costume traditionale pentru femei. Am chiar si o burka afgana luata dintr-un bazar din Sharjah. Cumpar obiecte de artizanat. Intotdeauna iau jucarii pentru fetita mea si unde e cazul, costume populare. Mai cumpar seminte de flori pentru mama.
9. Cum te-au schimbat sau ce efect au avut calatoriile asupra ta?
Esential. Calatoriile sunt formatoare. Fat-Frumos sa ajunga barbat trebuie sa-si ia picioarele in spinare (sau ma rog, calul il ia pe el in spinare) si sa vada lumea. Am devenit mai toleranta, inima mea a castigat compasiune pentru ceilalti si mintea mea intelegere mai larga.

10. Ce faci cand te plictisesti in avion?

La plictiselile de 2-3 ore citesc reviste. La cele de 4-5 ore citesc reviste si carti. La plictiselile de 5-10 ore citesc reviste, carti, ma uit la filmele din avion, dorm. La plictiselile de +10 ore fac toate cele enumerate de mai sus, dau ture prin avion si mai nou joc Zuma pe laptopul a carui baterie tine 6 ore.

5 Comments »

  • Bia says:

    Răspunsul numărul nouă, cel cu Făt Frumos este genial, nu m-am gândit până acum la această comparație…
    Frumos interviu, le aștept pe celelalte :)

  • Razvan Pascu says:

    De curiozitate, ce laptop ai Ana Maria? :)

  • Ana-Maria says:

    Pe el scrie Eee PC. Foarte practic pentru calatorii ca e mic, usor si bateria tine 6 ore :) .

  • Bia says:

    La fel ține și la Mac, poate ceva mai mult :D

  • razvan says:

    In curand voi publica un nou interviu. Daca mai aveti insa mesaje pentru Ana Maria va rog sa le trimiteti cu incredere. In functie de timpul ei liber Ana va raspunde, cu siguranta, la fiecare. Weekend placut in continuare.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro