May
31
2009

Unde in lume

ati vrea sa traiti in afara de Romania? Nu am sa dau eu primul raspuns pentru ca eu am pus intrebarea :)

Ma astept insa sa “laudati” un pic acel loc (locuri) despre care veti scrie folosind urmatoarele criterii (lista incompleta): calitatea vietii, scump vs ieftin, dificultatea limbii oficiale, posibilitatea gasirii unui loc de munca, natura, mediu, mijloace de transport spre Romania (toti vrem sa venim pe acasa, nu?) scoli pentru copii, speranta de viata, siguranta/securitate… si nu va sfiiti sa dezvoltati cat mai mult subiectul. Si daca se poate fara raspunsuri de genul “eu din tara nu as pleca niciodata”. E doar un exercitiu de imaginatie sau un sfat pe care-l dati altor cititori care ar vrea sa plece. Eu deocamdata raman. Cezar, Dalila… astept primele raspunsuri de la voi. Cu argumente, ca model ;) Insa daca intra altcineva mai repede e liber la incantat romani cu promisiunea unei vieti mai bune.

Written by in: Avioane-elicoptere |

17 Comments »

  • Elena says:

    Oscilez intre Londra si Geneva, dar voi incepe cu Geneva. Cred ca din cauza frigului si ploii londoneze.
    Geneva cred ca este cel mai aerisit oras vizitat si clar printre cele mai civilizate. Se ajunge repede, dupa un zbor de 2-3 ore, dar nu foarte ieftin (nu exista law cost). Despre calitatea vietii este de ajuns sa va spun ca este cam al treilea oras din lume la acest capitol (culmea este ca e situat in top dupa Zurich, alt oras elvetian).
    locuri de munca, hmm..aici nu prea stiu. eu am fost la un prieten roman care lucra la CERN si imi spunea ca nu prea a vazut romani pe acolo. Nu stiu ce politici au fata de imigranti. Scoli/gradinite pentru cei mici..inca nu mi-am pus problema.
    Parfumul strazilor ar fi un alt argument (imi povestea un chelner ca acolo se spala soselele cu un detergent de lavanda), traficul foarte imbietor, targurile de antichitati (unde am gasit un Murfatlar neaos), berariile si cafenelele si in genere atmosfera urbana.
    Atractia principala ramane insa Lacul Geneva,unde este aruncata si cenusa lui Freddie (ca urmare a dorintei lui). Aaa.. foarte multi scriitori, poeti si intelectuali s-au cam mutat acolo spre batranete. Fara niciun dubiu, vizitati Geneva daca aveti ocazia.

  • Norvegia. http://www.visitnorway.com/en/home/travel-to-norway/

    Nu ştiu dacă mai are rost să laud Norvegia pentru calitatea vieţii, pentru natură şi gradul de civilizaţie atins. O problemă ar fi limba, dar cu voinţă şi răbdare se învaţă.

    Nu aş putea preciza un oraş anume, nu am deocamdată preferinţe, dar mă fascinează acea ţară şi nu mă sperie deloc frigul, dimpotrivă. :)

  • Sergiu says:

    Intr-o tara nordica, you betcha! Scandinavii ofera cea mai buna solutie sociala, desi o mai dau si ei prin balti.

    Tousi nivelul de educatie e cel mai ridicat din lume iar canadienii ii invidiaza. Asta ar trebui sa fie un motiv plauzibil :P

  • Cezar says:

    Dupa 50 de ani, ma retrag in Asia de Sud Est. E cald, e bine, e ieftin, poti calatori. In plus, exista foarte multi pensionari – parca ai scris la un moment dat in Clever Travel despre Malaezia. Dar pana atunci, in Romanica este foarte bine.

  • carmen says:

    buna
    probabil as alege Barcelona(BCN). desi doresti o motivatie mai ampla, o sa ma rezum la un singur cuvant: “civilizatie”.
    Desi pp. ca nu ai nevoie de o dezvoltare, o sa incerc un pic mai jos sa te conving:
    civilizatie pe strada si ma refer la oameni si locuri in acelasi timp, in magazine si in restaurante, pe scara blocului si in vecinatatea acestuia, in parcuri, in cluburi si librarii in acelasi timp (poti alatura cele 2 cuvinte in R.?) o cultura a spatiului, timpului si a dialogului.

    ceva din toate acestea am regasit in emisiunea prezentata de tine sambata. acesta este motivul pentru care, acum, iata-ma scriindu-ti!

    as insista sa aflu alegerea ta!

  • catalinex says:

    cu siguranta Danemarca!

    1. calitatea vietii – net superioara – program de munca lejer, remunaratie pe masura competentei si a apptitudinilor, protectie sociala draconica… totul este orientat si graviteaza in jurul persoanei si a familiei nu in jurul companiei si interesului acesteia
    2. este dovedit stiintific prin nenumarate gauri negre in bugetul personal ca nu este o tara ieftina… copenhaga prin excelenta! acolo decat sa iti iei masina mai bine mergi cu bicicleta sau pe jos… mai ieftin, mai ecologic si mai distractiv… :D
    3. transportul nu este o problema… te asigur! avioanele zboara precum albinele spre noi… ai si direct si cu conexiuni comestibile ca tranzit… daca nu ma insel era si ceva din timisoara direct nu numai din bucuresti
    4. marea majoritate a locuitorilor au un cult spre design/practic/frumos ceea ce este o desfatare pt ochi…

    in concluzie este o tara frumoasa in care daca poti trece peste vremea “capricioasa” si peste faptul ca la 6pm inchid TOATE magazinele nu ai cum sa te plictisesti sau sa-ti doresti sa pleci.
    daca mai punem la socoteala si faptul ca totul este verde si au o istorie “destul” de lunga incat sa fi lasat “cateva” chestii pe care iubitorii de aventuri sa le poata explora… nu prea ai cum sa te plictisesti sau sa mori de foame… cu emigrantii din cate am vazut se poarta ok desi recunosc ca nu am “sapat” foarte adanc…

  • Monica says:

    Cate ceva despre Canada

    Conform: http://www.english-vancouver.com/canada-human-development/

    “Canada – The World’s Best Country to Live in
    Vancouver is Third in World in Annual Quality of Life Survey

    Vancouver ranked third overall in the 2005 annual “Quality of Life Survey”, published by Mercer Human Resource Consulting. This year’s score matches Vancouver’s previous score in the 2004 Quality of Life survey.

    Geneva and Zurich, Switzerland were tied for first place with scores of 106.5. Vancouver’s score was 106, which tied it with Vienna, Austria. Other Canadian cities, Toronto, Ottawa, Montreal , and Calgary took 14th, 20th, 22nd and 25th place, respectively.

    All five Canadian cities in the survey were praised for their relatively high levels of “personal safety and security” and for being in a politically stable country, according to a report from CBC News (see below).

    * Vancouver 3rd in world in quality of life survey
    CBC News, March 14, 2005
    * World-wide quality of life survey
    Mercer Human Resource Consulting, March 14, 2005

    For almost a decade (up to the year 2001), Canada was ranked number one among 175 countries in the United Nation’s Quality of Life survey.”

    Da, site-ul e Canadian, dar sunt niste date oficiale.
    Din punctul meu de vedere, al unui imigrant in Toronto as spune:
    1. Quality of life – OK, but not great. Protectie sociala OK, posibilitati de munca OK, chiar si in economia asta, dar in comparatie cu tarile Nord Europene, se munceste mai mult, concediile sunt in medie de 2 saptamani pe an:), taxele sunt relativ mari in comparatie cu US. Te adaptezi usor pentru ca e un oras de emigranti, mai mult de juamtate din populatia orasului e formata din minoritati vizibile. Scoli, gradinite…you get what you pay for. Maternity leave: 1 an, a crescut acum cativa ani de la 6 luni.

    Benzina si mancare mult mai ieftine in comparatie cu Europa.
    Chiriile si taxele de proprietate mari.
    In general, un emigrant isi cumpara casa pe ipoteca dupa 2 ani. Casele, in comapratie cu Europa sunt mult mai ieftine, dar sunt si ele pe standardul Nord American.

    Distractii: e un oras multicultural, mereu e ceva de facut, vazut sau experimentat

    Trnsport: distante mari, sunt 80 km de la Est la West, deci mutla vreme ti-o petreci conducand, daca ai serviciul in celalalt capat.

    Transport spre Romania: eh…aici in mod clar nu se poate compara nimic cu Europa.

    Orasul e destul de safe, sunt cateva zone in care se intampla majoritatea crimelor, dar asta vine la packet cu orice metropola.

    Serviciile medicale: gratuite, mai putin serviciile oftamologice si dentare.

    Medicamente: in general acoperite de planul medical de la compania la care lucrezi. Daca esti norocos, in planul asta se include masaj, chiropractor, fizioterapist, etc.

    Ce sa mai spun? Montreal-ul e un oras european, stilul de viata e mai lejer, costul vietii e mai mic, si limba mai usoara.

    O sa traim aici pana la capat? Nu suntem hotarati. Si mai avem ani buni pana la pensie:)

    2.

  • dalila says:

    draga razvan eu asi incepe in mai cu japonia cand infloresc ciresii apoi m asi muta in olanda sa vad lalelele dupa care ar urma franta (unde asi manca chifle calde si cafea cu lapte)si m asi bucura de linistea si lumina de acolo-apoi nu asi rata londra mai in iunie sa aflu noutatile…asi sta macar 2saptamani acolo si asi pleca spre italia sa ma plimb pe stradute mici si sa mi umplu sufletul de istorie si arta
    si daca tot am obosit m asi odihni in antalya (unde e superb pentru asta)
    si pentru ca ar fi aproape septembrie m asi duce in cuba sa mi aduc aminte de copilarie dupa care mi asi face craciunul in familie si mi asi dori ca in anul care vine sa am bani sa vad alte si alte tari!
    maine plec in alanya
    sa va gasesc sanatosi si voiosi
    nu imi iau laptopul cu mine ca merg cu o gasca de 3 copii si am TREABAAA
    ne auzim dupa 10 iunie!!!
    cu mult drag

  • dalila says:

    ps :tarile nordice sunt tari la capitolul asigurari de sanatate
    acolo esti in siguranta daca te imbolnavesti
    nu fac rabat la fonduri
    conteaza mult asta!!
    grija de voi

  • codeus says:

    Nu intra omul cateva saptamani din terte motive si gata m-ai si uitat Razvane. era o vreme cand doar Cezar Dalila si eu faceam comenturi pe aici. bun si sa revenim la postarea ta. Eu sigur as alege fara macar sa clipesc New Zeeland pt ca dinainte de revolutie am visat sa ma stabilesc acolo. nu ma intreba-ti motivele nu vi le-as putea spune, poate singurul mai palpabil e ca e foooarte departe de Romania si fiti convinsi ca daca ajungeam sa plec acolo nu ma mai intorceam deloc in tara. si al doilea e ca i-mi place tara ca atare din ce am citit sau vazut mai nou pe net. mi-am facut blog nou pe wordpress razvane , treci in vizita

  • Ce frumos a spus Dalila.

    Si eu as face exact ca ea. As mai adauga Sicilia sau linistea din Andorra. Sunt prea multe locuri frumoase si cu oameni calzi si buni ca imi vine in fiecare zi sa plec din Bucurestiul asta care imi provoaca atata greata (si nu atat el ca oras, ci oamenii care il populeaza). Chiar si pana la Fundata.

  • razvan says:

    Codeus: bine ca te-ai intors! nu mai stiam de tine. Dalila – vacanta placuta. Du copiii la castelul din Alanya. Multumesc tuturor pentru propuneri. continuati sa scrieti si despre alte locuri. se pare ca acesta este un subiect foarte citit

  • Cind locuiam in RO visam sa traiesc in New York(unde locuiesc de 11 ani, deci vis dus la indeplinire). Motivele sint variate, unul fiind, din punctul meu de vedere si nu numai, ca, ORICINE isi poate gasi un colt al lui aici, oricine isi poate construi o viata frumoasa, oricine se simte binevenit. New York este orasul cel mai tolerant din US!!! (nu e doar parerea mea.Noapte Buna!

  • Lucian says:

    In momentul de fata, singura tara in care m-as stabili, in afara de Romania ar fi Marocul! Mi-au ramas in suflet oamenii, atat de puri, sinceri si ospitalieri! Cam cum eram noi pe vremuri! La batranete ma voi retrage pe o insulita greceasca din Egee cu maxim 100 locuitori, ca sa imi scriu memoriile.

  • andreea says:

    mda
    ce sa spun
    nu am calatorit atat de mult prin diverse locatii ca sa am o parere vasta insa per ansamblu spun asa:sunt pasionata de GRECIA iar SALONIC este orasul in care as trai in care m-as muta si maine.
    De ce???
    Pentru ca mi-a placut atmosfera de acolo, pentru ca are deschidere spre mare, pentru ca grecii sunt niste oameni care mie imi plac.
    Desi stiu ca exista probleme financiare si criza si in aceasta tara, sunt convinsa ca as reusi sa gasesc un loc de munca pentru mine, cea mai mare problema fiind invatarea limbiicare mise pare destul de grea, dar cred ca m-as descurca avand in vedere ca stiu deja 4 limbi straine.

  • Roxana says:

    Eu m-as muta undeva pe Costa Blanca. As alege spre exemplu Javea, Oliva Nova, Calpe…locuri splendide, foarte ieftine, unde natura se dezvaluie in minunatii asa cum rar intalnesti, unde oamenii sunt atat de relaxati si de calmi incat tot timpul par a fi in vacanta, unde limba este accesibila, de unde poti veni acasa oricand si la preturi foarte bune, de unde, spre exemplu, poti pleca foarte usor intr-o croaziera pe mediterana sau in Franta pe Coasta de Azur, la Roma, in Maroc etc.
    Sunt locuri in care florile de portocali sau de leandru te imbie cu miresme relaxante, unde muntii “cresc direct din mare”, unde seara, la apus, te “topesti” pe nisip contempland cum cerul se imbratiseaza cu marea.
    In weekend te poti distra la Terra Mitica, Aqualandia sau Mundomar in Benidorm…sau poti merge in Valecia la oceanografic, muzeu, teatru…sau poate in Alicante..Noptile le poti petrece in discotecile din Gandia sau Benidorm daca esti pentru acest tip de distractie.
    Nu degeaba mai toate vedetele de la Hollywood au in zona (mai ales in Altea) cate o casa de vacanta..
    Eu am fost aici in vacanta si cu greu am plecat. De atunci ma tot bate gandul sa ma stabilesc acolo. Cu siguranta este un loc in care mi-ar placea sa imi cresc copiii…
    Toate bune!

  • Clujeanul says:

    1. Singapore
    2. Melbourne
    3. Adelaide

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro