Feb
26
2009

Povestea din spatele povestilor

mai spre noapte

A fost ceva cerere...

Imaginea din spatele povestilor pe care le scriu pe blog e de fapt o poveste: Ierusalimul vechi vazut de pe Muntele Maslinilor. Orasul impartit in patru cartiere (armenesc, arabesc, crestin si evreiesc) ascunde mii de ani de ambitii, minuni, dogme si jertfe. Este cel mai sfant loc pentru crestini si evrei si unul dintre cele mai sfinte pentru musulmani.

Am vazut Ierusalimul in doua etape. Una scurta de o jumatate de zi si cealalta mai lunga cu cateva ore. In prima zi am tras pe fuga cateva panorame, ne-am pozat la Pustia Iudeii si la Muntele Maslinilor, filmat shopping ca e in formatul emisiunii si am mancat la o terasa, aproape de Biserica Sfantului Mormant, humus, mutabal, carne fripta de miel si am baut suc de rodii. Foarte bun. Dupa care a urmat un drum halucinant de lung, pentru o tara atat de mica, pana la Eilat, un varf de ac pe harta, cea mai cunoscuta statiune a Israelului, locul unde daca te uiti de pe tarmul marii vezi alte trei tari: Iordania, Egiptul si Arabia Saudita.

Am revenit la Ierusalim dupa doua zile, treziti la cinci dimineata de Yaacov, ghidul nostru, si cu micul dejun la pachet de la hotel. Am filmat si ne-am rugat in Biserica Sfantului Mormant si nu ne dadeam dusi urmarind diversele culte ce-si tineau slujbele religioase la orele mici ale diminetii. Am facut Drumul Crucii, cu popasuri la opririle lui Isus si ne-am minunat de tricourile cu scris cauciucat de vanzare alaturi de ciorapi si jucarii chinezesti pe portiunea Drumului ce trecea prin cartierul arabesc. Am scos tot de prin buzunare si rucsacuri la trecerea in cartierul evereiesc (era punct de control al armatei si se trecea printr-o poarta exact ca cele din aeroport cu dectector de metale) dupa care ne-am spus rugaciunile si stand-up-urile in fata camerei la Zidul Plangerii. Cele patru moschei sfinte ale evreilor, incaperea unde a avut loc Cina cea de taina sau mormantul lui David le-am bifat pe toate inainte de a cobori si urca din nou pe Muntele Maslinilor, in Gradina Ghetimani. Acolo un cor de filipinezi catolici canta muzica religioasa. Era sfarsitul perfect pentru ce vazusem si facusem in acea zi si sfarsitul perfect pentru emisiune.

Filmarile in Israel au durat mult mai mult decat zilele povestite de mine insa aceste lucruri mi-au ramas in minte mai mult decat orice altceva am vazut sau am facut in alt colt al lumii. Mi-a placut in Israel.

PS: Din Israel am mai ramas si cu 6 cutii de humus Tzabar. Cineva din Romania m-a rugat sa-i iau neaparat humus Tzabar si cum nu am mai apucat sa ne intalnim pana expira termenul de garantie, vreo doua saptamani eu si ai mei am mancat doar humus. Oricum, sa stiti de la mine, Tzabar e cel mai bun!

Alt PS: Tzabar e o marca de conserve din Israel cum ar fi la noi Scandia Sibiu.

Mai vreti poza ce anunta acest post in care sunt eu in moschee sinagoga cu kippah pe cap aratand destul de chinuit? La 10 Da-uri o pun pe site.

16 Comments »

  • luciat says:

    da, da, eu vreau poza :) mai trebuie numai 8 da-uri

  • razvan says:

    multumesc. cine mai da 8?

  • Ana-Maria says:

    Si eu mai dau una, dar pun pariu ca e dintr-o sinagoga, nu moschee. Nu de alta, dar am fost acolo ;)

  • razvan says:

    SINAGOGA, Ana, ce m-as face fara tine… desi mi-am facut eu cruci si la Zidul Plangerii… Ana este producatoarea emisiunii Bazar. Pentru cine nu stia inca.

  • coro says:

    pune poza

  • Cesare Razvatelli says:

    Allah cu tine fiule si sa te vedem cu kippah.

  • Catalinex says:

    POZA< POZA<
    tare mi-as dori sa am puterea de a merge sa vad israelul… am o frica – sau un instinct de conservare mai accentuat – de a ma duce in zone de pseudo-razboi…
    oricum – ce rost are un blog de calatorii daca nu are si poze?

  • codeus says:

    subscriu .cred ca nici nu era necesar sa supui la vot,ca vorba celor de ma sus,ce rost ar avea ca in primul rand noi “respiram”pe blog la tine aer din alta parte.fara poze nu prea mai are farmec

  • gavris florin says:

    ar fi interesant ,deci subscriu si eu, ps. fan vechi de la bazar si un mai vechi cunoscut din gasca ce se aduna candva la soba DJ-lui din Bianco&Nero ,frumoase vremuri si ce sau imprastiat cu totii
    am sa urmaresc in continuare blogul tau ,cu interes si deosebita placere ,precum un roman printre straini (bruxelles),,suntem niste viisatorii deci amatorii de destinatii virtuale ,cum bine spunea cineva

  • Ana says:

    Pune poza :)

  • florin cardos says:

    Razvan, iti urmaresc emisiunea cu mare placere. Adesea, vazand-o, mi-am zis ca trebuie sa ajung si eu in anumite locuri (Asia, in mod special). Imi place ca esti printre putinii oameni “normali” din TVul romanesc si ca gasesti mereu unghiul si povestea potrivite sa ne faca sa visam.
    Keep going, domnule!
    Si evident, pune poza :)

  • dalila says:

    POZA FIULE
    sunt nr 10

  • dalila says:

    abia acum am invatat sa “navighez” pe blogul tau
    deci asteptam cu drag POZA.

  • razvan says:

    @all: multumesc, au fost 10 cereri, poza e asta pe care o vedeti… cand am scris postul initial nu era poza pe site si, sincer, am pus-o mai devreme sa nu ramana postul gol :) so, alta cu kippa nu mai am. si chiar sunt intr-o sinagoga.

  • bugsy says:

    “Cele patru moschei sfinte ale evreilor”?!?!

    sa nu mai spui ca ai fost in Israel. Te faci de ras!

    deci, pe foarte scurt:

    biserica – crestinism;
    moschee – islam;
    sinagoga – iudaism

  • razvan says:

    Ai dreptate. Am scris in graba. Imi pare rau. In Israel am fost de trei ori pana acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro